Hoe maak ik zelf een piñata?

Een piñata is een zelfgemaakte figuur in felle kleuren, gemaakt van papier maché met daarin allerlei lekkers en soms ook kleine cadeautjes. Een piñata proberen stuk slaan is een heel leuk spel voor een verjaardagsfeestje. De jarige kan dit proberen of je kan elk kindje 3 kansen geven om de snoepjes te bemachtigen.
De piñata moet voldoende kunnen drogen dus voorzie voldoende tijd om de piñata op voorhand te maken.

Wat heb je nodig?

- Een grote ballon
- Kranten
- Behanglijm
- Schaar
- Oude verfborstel
- Dun karton
- Kleurpotloden of stiften in verschillende kleuren
- Crêpe-papier in verschillende kleuren
- Koord of draad 
- Sweet Paradise snoep
- Confetti

De piñata maken
Blaas de ballon op en knoop hem dicht. Neem enkele oude kranten en scheur stroken van ongeveer 2 cm breed en 15 cm lang. Neem een potje en giet er wat behangerslijm in. Neem een oude verfborstel en wrijf de strook in met behangerslijm. Als de krantenstrook volledig ingewreven is met behangerslijm kan je ze op de ballon kleven. Ga op deze manier door totdat de volledige ballon bedekt is. Laat bovenaan een gaatje van ongeveer 3 cm zodat je de piñata achteraf nog kan vullen. Laat alles goed drogen en herhaal dit proces nog 1 of 2 maal totdat je een stevige piñata hebt.

Indien je een andere vorm aan je piñata wil toevoegen, kan je dit met het lichte karton doen. Voor een traditionele ezelpiñata kan je bijvoorbeeld 4 poten en een kop maken. Je kan ook kegelvormige feesthoedjes of andere vormen toevoegen. Plak de gewenste vorm met de behangerslijm op de piñata en laat dit enkele uren drogen.

De piñata vullen
Als alles goed droog is, prik je de ballon kapot. Vul de piñata nu met snoepjes, confetti of kleine cadeautjes. Zorg dat er voldoende snoepjes inzitten zodat het een stevig geheel is.

De piñata versieren
Nu kan je de piñata beginnen versieren. Je kan de piñata beplakken met  gekleurd crêpepapier en hierop schilderen of tekenen.

Het piñata spel
Maak bovenaan de piñata een gaatje zodat er een koordje door kan. Hang de piñata aan een tak van een boom of bovenaan de trap.
De jarige moet nu proberen de piñata te breken.  Blinddoek de jarige en geef hem een stok. Draai de jarige twee of drie keer in het rond en laat hem/haar richting de pinata lopen. Let erop dat iedereen op een veilige afstand gaat staan. De jarige moet nu proberen om de piñata stuk te slaan met de stok zodat alle snoepjes en cadeautjes naar beneden komen gevallen.

 Veel plezier en geniet van de snoepjes!

pinata 1

 

 

Pinata 2

Pinata 3

 

 

Pinata 4

Share